In de omgeving

 

Ons' Lieve Heer op Solder

Ons' Lieve Heer op Solder is een van de oudste en meest bijzondere musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het grachtenhuis gaan een grotendeels 17de-eeuws woonhuis en een complete kerk schuil.

Deze schuilkerk 'op zolder' ontstond in de tijd na de Reformatie, toen katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.
Kom, kijk en luister naar het gebouw met 'Een huis vol verhalen'.

Ons' Lieve Heer op Solder
Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 40

www.opsolder.nl

Schuttersgalerij - Amsterdam MuseumSchuttersgalerij - Amsterdam Museum
Kalverstraat 92
www.amsterdammuseum.nl

 

Schuttersgalerij

De Schuttersgalerij is een openbaar toegankelijk stukje van het Amsterdam museum. In een straatje tussen Kalverstraat en Begijnhof zijn vijftien reusachtige schilderijen te vinden! Dit is waarschijnlijk de enige plek ter wereld waar schilderijen bijna gewoon op straat hangen. Al hangen ze hier natuurlijk wel overdekt.

De schilderijen zijn portretten uit de 17e eeuw van Amsterdamse schuttersgilden. Deze gilden waarvan vele vooraanstaande Amsterdammers lid waren zorgden in tijden van nood voor de verdediging van de stad. Het meest beroemd geworden schuttersportret is de Nachtwacht van Rembrandt die in het Rijksmuseum hangt.

 

Begijnhof

Een oase van rust in het drukke centrum van Amsterdam. Het Begijnhof is het een van oorsprong middeleeuwse hofje in de middeleeuwse kern van Amsterdam. Het ligt nog op het originele straatniveau, bijna een meter lager dan de rest van de binnenstad.

De oorspronkelijke bewoners van het hof waren begijnen. Zij vormden een religieuze gemeenschap, met als voornaamste doel het verzorgen van zieken en het geven van onderwijs. Het begijnhof functioneerde als een soort klooster waarin vrouwen als nonnen samenleefden maar meer vrijheid hadden. De begijnen legden een gelofte van kuisheid af en moesten gehoorzaam zijn aan de pastoor van het hof, maar konden op elk gewenst moment hun geloften herroepen en het Begijnhof verlaten.

Van de oorspronkelijke huizen is het houten huis op nummer 34 behouden gebleven. Dit is een van de twee middeleeuwse houten huizen die nog bestaan. Het andere houten huis staat op de Zeedijk nummer 1.
 

Begijnhof
Begijnhof
Ingang Gedempte Begijnensloot/Spui

www.begijnhofamsterdam.nl

Oost-Indisch Huis

Oost-Indisch Huis
Oude Hoogstraat 24

 

Oost-Indisch Huis

Het Oost-Indisch Huis is het voormalige hoofdkantoor van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hier waren de bestuurskamers, de administratie en vele andere functies van de machtige handelsorganisatie ondergebracht. Tegenwoordig is het complex in gebruik bij de Universiteit van Amsterdam.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is opgericht in 1602 en de eerste naamloze vennootschap met aandeelhouders. De hedendaagse effectenbeurzen over de gehele wereld vinden hun oorsprong in de handel in VOC aandelen.

 

Oude Kerk

De Oude Kerk staat in het hart van Amsterdam, midden op de wallen. Het is het oudste gebouw van de stad, ooit gesticht door vissers aan de Amstel. Rond 1300 verrees er een stenen kerk, gewijd aan Sint Nicolaas. Deze kerk zou uitgroeien tot het imposante middeleeuwse monument van nu.

Oude Kerk
Oude Kerk
Oudekerksplein

www.oudekerk.nl

 

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM