Beurstrommelen 2018

De Beurstrommeldag wordt, samen met jonge trommelaars, geopend door Jan Dobber en Mark Spanbroek. Aansluitend zullen zij spreken tijdens het ‘Beurstrommelseminar’, dat dit jaar in het teken staat van het 40-jarig bestaan van de Amsterdamse optiebeurs.

Beurstrommlen 2018 Beurstrommelen 2018
Beurstrommelen 2018

De Beurstrommeldag is een jaarlijkse gebeurtenis. Tijdens deze dag wordt herdacht dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog een weesjongen wist te voorkomen dat het Amsterdamse beursgebouw vernietigd werd door de Spanjaarden. Als dank mochten weeskinderen een dag per jaar in het beursgebouw trommelen. Met de jaarlijkse trommeldag herleeft een eeuwenoude traditie van de Amsterdamse beurs.

Spaanse bom
De Beurstrommeldag is een Amsterdamse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de Tachtigjarige Oorlog. Na het Twaalfjarig Bestand wilden de Spanjaarden een overwinning forceren door het hart van de Nederlandse economie lam te leggen. Ze plaatsten een bom onder de beurs en dit werd opgemerkt door een weesjongen. Deze sloeg onmiddellijk alarm. Als dank mocht de jeugdige held een wens doen en dat was trommelen in het beursgebouw, want daar galmde het zo lekker. Sinds 1622 is trommelen op de beurs een traditie die - soms met enkele jaren onderbreking - steeds in stand is gehouden. Ook nu, ruim 390 jaar later, werd Beurstrommeldag ingeluid door Amsterdamse schoolkinderen die in de Grote Beurszaal voor een oorverdovend spektakel zorgden.

Beurstrommlelen Beurstrommelen 2018
Beurstrommelen 2018

Beurstrommelen door de jaren heen (archief)

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM