Beleggersprofielen

Beleggen is nooit zonder risico, maar er zijn vormen van beleggen die minder risicovol zijn dan andere vormen van beleggen. Als je wilt gaan beleggen, vraagt de financiële onderneming naar je financiële situatie, je ervaring met beleggen, de risico’s die je wilt nemen en waarom je wilt beleggen. Er wordt dan een cliëntenprofiel of beleggingsprofiel gemaakt waarin staat welke dienstverlening of belegging bij jou past. Controleer of het advies past bij jouw wensen en de risico’s die je wilt nemen.

Het beleggingsprofiel varieert van “zeer defensief” tot “zeer offensief”. De defensieve belegger zal een klein risico willen lopen, zijn investering (in nominale termen) te verliezen, en zal daarvoor genoegen moeten nemen met een kleinere kans op een hoger rendement; de offensieve belegger zal tegenover een grotere kans op een hoger rendement bereid moeten zijn een duidelijk grotere kans op het verliezen van een deel van zijn investering te accepteren.

Ben jij een kenner of een leek?

Weet jij meer van beleggen dan de gemiddelde Nederlander? Kun je jouw financiële beslissingen prima zelf nemen of is deskundig advies misschien toch wel verstandig?

Doe de kennistest van de AFM over beleggen

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM