Beleggen in...

Wanneer de koersen stijgen staat beleggen in het middelpunt van de belangstelling. Verhalen over prachtige resultaten doen dan overal de ronde, soms tot vervelens toe. Maar er zijn ook minder goede tijden, wanneer koersen flink kunnen dalen denk hierbij aan 9/11 of de hypotheekcrisis. Dan zijn particuliere beleggers plotseling een stuk stiller. In sommige perioden moeten beleggers verliezen incasseren. Dat hoort bij beleggen. Wie zich realiseert dat winst en verlies bij elkaar horen, dat beleggen risico’s met zich meebrengt en wie in staat en bereid is verliezen te incasseren, kan overwegen in aandelen te beleggen. Ondanks de risico’s bestaan daarvoor goede redenen. Neem bijvoorbeeld de rente. Als deze zich op een laag peil bevindt en soms zelfs nog lager dan de inflatie is, verliest het traditionele sparen veel van zijn aantrekkelijkheid. Als we ons niet blindstaren op spectaculaire winsten maar uitgaan van een reëel rendement, dan biedt beleggen een goede oplossing. Voorzieningen voor de toekomst, denk met name aan uw pensioen, moeten tegenwoordig steeds meer zelf geregeld worden.

Nog niet zo lang geleden redeneerden veel mensen: de overheid zorgt wel dat gebeurt wat moet gebeuren. Deed de overheid dat een keer niet, dan keek men verwachtingsvol naar het bedrijfsleven. Een dergelijke opvatting past niet meer in het hedendaagse denken, waarbij mensen meer en meer zelf willen beslissen over de inzet van financiële middelen. De moderne mens beschikt daartoe over steeds meer mogelijkheden. Informatie over bedrijven, marktontwikkelingen en de economie wordt alsmaar beter en sneller toegankelijk.

Individuele factoren

Beleggen is een individuele bezigheid. Wat voor de één geldt als een zekere en aantrekkelijke belegging, is voor de ander totaal niet interessant of wordt als risicovol aangemerkt. Het individuele karakter van beleggingen komt tot uiting in de financiële mogelijkheden die men heeft, maar ook in psychologische factoren en in het beleggingsdoel. Het eerste is duidelijk. Wie wil beleggen moet niet verder willen springen dan zijn financiële polsstok lang is. Genoeg geld achter de hand hebben om eventuele verliezen te kunnen opvangen is alleen maar verstandig. Het tweede punt is minstens zo belangrijk en betreft het risico dat u wilt nemen. We kunnen het wel vergelijken met alpineskiën en langlaufen. Liefhebbers van alpineskiën houden van snelheid en spektakel en nemen gevaar op de koop toe. Langlaufers mijden risico’s, maar weten vrijwel zeker dat ze zonder brokken aankomen waar ze wezen willen. Ieder mens is anders en vaststellen welke belegging het best bij iemand past vergt daarom gedegen zelfkennis.

►Beleggingsdoelen

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Live.euronext.com - Markets Amsterdam

Discover our new Live Market website

 

LIVE.EURONEXT.COM