AEX-Index®

AEX-Index          
Index Opties     Weekopties Dagopties Futures
AEX AEX

AX1
AX2
AX4
AX5

A1
A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
A13
A14
A15
A16

 
A17
A18
A19
A20
A21
A22
A23
A24
A25
A26
A27
A28
A29
A30
A31
FTI

De AEX-Index vormt de graadmeter van het topsegment van de aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde aandelen.

De optiebeurs in Amsterdam introduceerde in 1983 de EOE-index. Die index kreeg in 1997 als nieuwe naam ‘AEX-Index’. Naast de naam veranderde in de loop der tijd ook het aantal fondsen in de index.

Oorspronkelijk omvatte de index 13 fondsen. In 1990 vond de laatste uitbreiding plaats en kwam het aantal fondsen op 25, wat ook nu nog in principe de hoeveelheid fondsen is. In 1999 vond een aanpassing van de index aan de euro plaats.

De optiebeurs introduceerde op 18 mei 1987 opties op de AEX-Index. Een jaar later volgden futures. In 2001 kwam ETF’s beschikbaar voor beleggers.

Aanpassing van de index
Ieder jaar past men op de derde vrijdag van maart na het slot van de handel de samenstelling van de AEX-Index en de weging van de individuele fondsen aan.

Daarnaast zijn er nog aanpassingsmomenten na het slot van de handel op de derde vrijdag van juni, september en december. Op die momenten kan men fondsen aan de index toevoegen of hieruit verwijderen, bijvoorbeeld wanneer er meer of minder dan 25 fondsen in de index zitten als gevolg van fusies, overnames, bedrijfssplitsingen, en dergelijke.

De stand van de index
De waarde van de aandelen waaruit de index is opgebouwd, bepaalt de stand van de index. De AEX‑Index is in principe opgebouwd uit 25 fondsen, die elk voor hun voor free float (het aantal vrij verhandelbare aandelen) aangepaste marktwaarde meetellen in de index. De stand van de index berekent men door de gezamenlijke voor free float aangepaste marktwaarde van deze 25 fondsen te delen door de zogenaamde divisor (het getal waarmee men de marktkapitalisatie deelt om de indexstand te krijgen).

Gezien de grote interesse van beleggers voor de AEX index, de opgenomen fondsen en de beschikbare derivaten (opties en futures) hebben wij deze informatie overzichtelijk voor u op een rijtje gezet.

De handelsafkortingen linken naar de koerspagina van het betreffende product, het logo naar de corporate website van het beftreffende fonds.

 

AEX   Aandeel Opties Futures
AEGON AGN

AGN
Weekopties:
1AG
2AG
4AG
5AG

AGN
AHOLD KON AH AH AHL
AIR FRANCE - KLM AF AFA  
AKZO NOBEL AKZA AKZ AKZ
ARCELORMITTAL MT

MT
Weekopties:
1MT
2MT
4MT
5MT

LOR
ASML HOLDING ASML ASL ASL
CORIO CORA CIO  
DSM KON DSM DSM DSM
FUGRO FUR FUR  
GEMALTO GTO GMT  
HEINEKEN HEIA HEI HEI
ING GROEP INGA

ING
Weekopties:
1IN
2IN
4IN
5IN

ING
KPN KON KPN

KPN
Weekopties:
1KP
2KP
4KP
5KP

KPN
PHILIPS KON PHIA

PHI
Weekopties:
1PH
2PH
4PH
5PH

PHI
POSTNL PNL PNL PTN
RANDSTAD RAND RND  
REED ELSEVIER REN REN REN
ROYAL DUTCH SHELL A RDSA RD
Weekopties:
1RD
2RD
4RD
5RD
RD
ROYAL IMTECH IM IM  
SBM OFFSHORE SBMO SBM  
TNT EXPRESS TNTE TNE  
UNIBAIL RODAMCO UL UBL RCE
UNILEVER UNA UN UNA
WOLTERS KLUWER WKL WKL WLS